Language: English
Log in

Information

Technical Museum Nikola Tesla Savska cesta 18 10000 Zagreb
Phone +385 1 4844 050
E-mail

info@tmnt.hr

Website

http://www.tmnt.hr/

Opening hours

Tuesday 09:00 - 17:00
Wednesday 09:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00
Saturday 09:00 - 13:00
Sunday 09:00 - 13:00

Admission

General 20.00 HRK
Groups 15.00 HRK
Small children Free

Maja Strgar Kurečić: Escape Landscapes / Krajolici bijega, izložba fotografija

 • 10.09.2022 - 30.09.2022

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u petak, 9. rujna 2022. u 19 sati otvara se izložba apstraktne fotografije Maje Strgar Kurečić - Krajolici bijega.

Izložba je realizirana u suradnji četiriju hrvatskih muzeja: Muzeja grada Koprivnice (nositelja programa), Gradskog muzeja Varaždin, Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i Gradskog muzeja Virovitica.

Izložba se sastoji od četrdeset originalnih fotografija velikog formata koje pripadaju u sam vrh suvremene hrvatske fotografije. Riječ je o apstraktnoj fotografiji organičkoga krajolika, istovremeno vrlo osobnog i moćnog. Krajolici bijega predstavljaju sjajan primjer organske apstrakcije koja svoje temelje nalazi u istraživanjima Vasilija Kandinskog s početka 20. stoljeća, odnosno apstraktne fotografije Aarona Siskinda, fokusiranog na detalje stvari s namjerom stvaranja nove fotografske slike.

Autorica fotografira kompozicije koje su istovremeno impresije, ekspresije i improvizacije, prepušta se mašti i osjećajima u kojima kompozicija, boja i potez oblikuju nepredmetni svijet umjetnosti i apstraktni krajolik.
autorica/kustos izložbe: Draženka Jalšić Ernečić

U Zagrebu se izložba može posjetiti do 30. rujna, nakon čega seli u Koprivnicu.

O autorici:
Maja Strgar Kurečić rođena je u Zagrebu 1972. Diplomirala je 1996. na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. s temom iz područja digitalne fotografije. Članica je Fotografske sekcije ULUPUH-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti). Fotografijom (reklamnom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. te izlaže na više od 60 selektiranih skupnih i 16 samostalnih izložbi fotografija. Svoje radove izlagala je diljem svijeta – od Hong Konga do Moskve, Omana, Barcelone, Venecije, Pariza, Kölna, Budimpešte, Praga i hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Rovinja i Varaždina. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje fotografiju.

Serija Escape Landscapes osvojila je brojne prestižne svjetske nagrade, od kojih su najvažnije: prvo mjesto za seriju na ND Photography Awards (2019.), prvo mjesto i titula Abstract Photographer of the Year na Minimalist Photography Awards (2019.), prvo mjesto na 12th Julia Margaret Cameron Award (2018.)

Kustos o projektu:
KRAJOLICI BIJEGA reinterpretirani su krajolici emocija, kako proživljenih, tako i anticipiranih. Njihova energija ovisi o rasponu i snazi vizualnih iskustava koja nastaju u mašti umjetnice koja promjenjive oblike promatra s druge strane imaginarne linije koja dijeli svjetove stvarnosti i snova. Dok nas uvlači u prostore nekih drugih, udaljenih svjetova, autorica iz istog izvora izvlači dječje veselje i čuđenje, smirenost i nemir, uzbuđenje i spokoj, harmoniju i jedinstvo energije koja sjaji u najjačim bljeskovima ili se gubi u najudaljenijoj tami.

- Draženka Jalšić Ernečić, 2022.

Iz kataloga izložbe:

MAJA STRGAR KUREČIĆ umjetnička je fotografkinja koja svoju inspiraciju nalazi u apsolutnoj slobodi stvaranja, eksperimentalnom odmaku od profesionalne svakodnevice kojoj je fotografija osnova edukativnog i znanstvenog rada. U svom umjetničkom radu autorica odbacuje pravila i vraća se osnovama fotografskog znanja: promatranju, prepoznavanju i biranju odlučujućeg trenutka, umjetničkoj igri utemeljenoj u osnovama fotografije. Escape Landscapes doslovno su krajolici bjegova u atmosferu vlastitih misli i emocija, kompoziciji prostora i studiji oblika. Apstraktni krajolici stvarni su baš kao što je stvarna njezina potreba za maštanjem i putovanjima u druge svjetove. Tema krajolika u poetici apstraktne fotografije na određeni je način geografija svjetlosti.

FOTOGRAFIJA kao jezik suvremene apstraktne umjetnosti u ovom slučaju bilježi emocionalna stanja bliska eskapizmu kao odabiru, ali i estetici samoće koja je kompatibilna s filozofskim i estetskim načelima vezanim uz filozofske principe Dalekog Istoka, spoj konfucijevske, taoističke i budističke tradicije. Prije svega radi se o osobnom filozofskom pristupu, osjećaju za prostor, smjer ili put (wabi) na koji se nadovezuje estetski princip ukorijenjen u krajoliku i njegovim značajkama, protoku vremena i objektivnost (sabi). Apstraktni krajolici Maje Strgar Kurečić usklađuju prirodu i njezine univerzalne slučajnosti, pri čemu je moguća konotacija jedinstvene wabi-sabi poetike, što su dominantni principi japanske umjetnosti i kulture.

APSTRAKTNI KRAJOLICI Maje Strgar Kurečić fasciniraju harmonijom, oblicima i prirodnom ljepotom. Poetika apstraktnog prostora odražava pozitivnu energiju autorice koja je duboko osobna, no isto tako društveni i kulturni kontekst vremena u kojem osjeća potrebu za osamljivanjem i odvajanjem od surove stvarnosti i društva. Nasuprot burne svakodnevice ispunjene obvezama, prisutna je nasušna potreba za unutarnjim mirom, digitalnom detoksikacijom i opuštanjem. Uranjanje u poetsku apstrakciju imaginarnog krajolika traganje je za duhovnim bogatstvom u kojem jednostavnost i oduzimanje materijalnosti prostoru nadilazi svakodnevicu koja nas zatrpava nepotrebnim stvarima i informacijama. Tiho zadovoljstvo, povezivanje s prirodom i bijeg u drugu stvarnost način je života ili duhovni put.
- Draženka Jalšić Ernečić, 2022.

Izložba je održana u Gradskom muzeju Varaždin (15. 6. – 4. 9.), a nakon Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu (10. – 30. 9.) moći će se razgledati u Galeriji Koprivnica (7. – 23. 10.) te Gradskom muzeju Virovitica (11. – 30. 12.2022.)

 

Radno vrijeme: utorak–petak: 11 – 19; subota–nedjelja: 10 – 14; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.
Ulaz je besplatan.

Kontakt:
Maja Strgar Kurečić, maja.strgar.kurecic@gmail.com
Draženka Jalšić Ernečić, galerija@muzej-koprivnica.hr
Markita Franulić, markita.franulic@tmnt.hr
Marijo Zrna, marijo.zrna@tmnt.hr, tel. 091 3365 326 

Other exhibitions and events in the museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Info kutak o radioaktivnom otpadu

 • Permanent exhibition

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Autor... More

ŽENE I TEHNIKA – izložba rodno inkluzivne tematike - interpolacija u stalni...

ŽENE I TEHNIKA – izložba rodno inkluzivne tematike - interpolacija u stalni...

 • Exhibition
 • 13.11.2021 - 31.12.2022

Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije, ali i na propitivanje utjecaja razvoja... More

Muzejski tramvaj ponovno je u prometu od 11. rujna 2022.

Muzejski tramvaj ponovno je u prometu od 11. rujna 2022.

 • Event
 • 11.09.2022 - 31.01.2023

Muzejski tramvaj ponovno je u prometu od 11. rujna 2022. Polazak je uobičajen, nedjeljom u 9.30 s tramvajskog stajališta kod Cibone, preko puta Muzeja . Vožnja tramvajem je... More

Izložba ĐURO ĐAKOVIĆ – PORTRETI RADA

Izložba ĐURO ĐAKOVIĆ – PORTRETI RADA

 • Exhibition
 • 04.11.2022 - 31.01.2023

Izložba „Đuro Đaković - Portreti rada“ prikazuje rad i radne procese u tvornici „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu kroz fotografije iz fundusa Muzeja Brodskog Posavlja te portrete... More

U potrazi za zaboravljenom knjigom - izložba hrvatskih muzejskih i galerijskih...

U potrazi za zaboravljenom knjigom - izložba hrvatskih muzejskih i galerijskih...

 • Exhibition
 • 11.11.2022 - 31.12.2022

Izložba „U potrazi za zaboravljenom knjigom“ zajednički je promotivno-edukativni projekt hrvatskih muzejskih i galerijskih knjižnica kojim se unutar promocije učenja, čitanja i... More

ELEKTRIČNI MJERNI UREĐAJI

ELEKTRIČNI MJERNI UREĐAJI

 • Exhibition
 • 06.12.2022 - 02.04.2023

Jedna od zbirki Tehničkog muzeja Nikola Tesla jest Instrumenti i učila... Jedna od zbirki Tehničkog muzeja Nikola Tesla jest Instrumenti i učila, a njoj pripadaju i električni... More

Sustavi i metodologija protuminskog djelovanja i uloga pčela u otkrivanju eksploziva

Sustavi i metodologija protuminskog djelovanja i uloga pčela u otkrivanju eksploziva

 • Lecture
 • 07.12.2022

U srijedu, 7.12.2022. povodom obilježavanja Dana zaštitnika pčela i pčelara, svetog Ambrozija, održat će se dva (povezana) predavanja o tome kako se koriste nove tehnologije i... More

Nearby

Art Pavilion in Zagreb

1,19 km / 0,74 mi

Gallery of Modern Art

1,21 km / 0,75 mi