Language: English
Log in

Information

Technical Museum Nikola Tesla Savska cesta 18 Zagreb
Phone +385 1 4844 050
E-mail

info@tmnt.hr

Website

http://www.tmnt.hr/

Noć muzeja 2016.

  • News
  • 1/22/2016

Bogat i zanimljiv program u kulturnim i gospodarskim ustanovama Hrvatske

Noć muzeja 2016. održat će se 29. siječnja 2016. od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći.

Jedanaestu Noć muzeja obilježit će tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja.  

Ovogodišnji partneri u Noći muzej su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek. Središnje otvaranje manifestacije bit će u Palači HAZU, Strossmayerova galerija starih majstora, Zagreb, 29. siječnja u 18 sati, gdje će posjetitelji osim stalnog postava moći razgledati izložbu odabranih umjetnina koje ocrtavaju lik biskupa Strossmayera kao sakupljača i stvaratelja zbirke Strossmayerove galerije. U Muzeju Đakovštine bit će postavljena izložba povodom obilježavanja Strossmayerovih obljetnica,   koja će pokazati Strossmayerovu ostavštinu kao i njegov odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu, dok Muzej Slavonije Osijek priprema izložbu osobnih veza Biskupa s rodnim gradom Osijekom.

Kroz temu Noć muzeja 2016. upoznat ćemo se i s drugim važnim ličnostima hrvatske povijesti, pa ćemo tako saznati tko su lošinjski reformatori, kako je Juraj Dobrila utjecao na Istru, a kako Deželić i Kolarić na varaždinske vatrogasce te tko je Ferdo Rusan. Upoznati ćemo zbirke mnogih poznatih donatora, a u Muzeju Prigorja donatore možete i upoznati.

Zahvaljujući temi u ovogodišnjoj Noći muzeja bit će otvorene i pojedine sakralne ustanove sa svojim zbirkama od kojih su neke inače nedostupne javnosti, primjerice sakralna zbirka crkve sv. Servula u Bujama ili će se pripremiti posebna vođenja, kao u Pavlinskom samostanu u Sveticama/Ozalj ili crkvi sv. Blaža u Zagrebu.

Svoju bogatu povijest ove godine pokazuju nam i institucije koje nisu nužno muzejskog karaktera, ali čije je djelovanje već godinama prisutno u lokalnim zajednicama pa će posjetitelji upoznati povijest ozaljske Munjare, karlovačkog vodocrpilišta Borlin, Zagrebačke pivovare i kultnog Zagrebačkog velesajma. Također veseli i sve veće uključivanje studenata i Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, kao i međusobna suradnja institucija, gradova i regija u kreiranju programa Noći muzeja.

Muzeji, knjižnice, arhivi, udruge i ostale baštinske ustanove uz stalne su muzejske postave i izložbe pripremili zanimljive programe. Tako se ove godine može saznati kakav je sunčani sat imao Franjo Tahi, tko je Dama sa zlatnim naušnicama, tko grofica Lujza te kakvi su to bili Ljubavni jadi starih Požežana. U raznovrsnim radionicama možete izrađivati pokladne/fašničke maske, grafički tisak, proći brzi tečaj glagoljice ili bontona iz 19. st.

Kao i svake godine sudionici manifestacije posebno za Noć muzeja pripremaju i bogat zabavno glazbeni program uz druženje. Svi programi Noći muzeja besplatni su, a napominjemo kako se za neke od programa, zbog ograničenog kapaciteta, potrebno na vrijeme predbilježiti.

Što pogledati u Noći muzeja 2016., možete odlučiti pretraživanjem programa sudionika na www.nocmuzeja.hr.

Also read

photo

PROMJENA IMENA

  • News
  • 8/28/2015

Tehnički muzej mijenja ime u Tehnički muzej „Nikola Tesla“ Na prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba, a odlukom Skupštine Grada naš novi naziv je... More

photo

MUZEJSKI TRAMVAJ IZVAN PROMETA

  • Article
  • 8/28/2015

Poštovani posjetitelji, Našim muzejskim tramvajem možete obići grad još ove nedjelje 28. lipnja 2015 . Preko ljeta tramvaj neće prometovati, a prva... More

photo

Međunarodni dan muzeja u 2013.

  • News
  • 11/29/2013

U subotu, 18. svibnja, obilježava se Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnji moto glasi 'Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena'. Nigdje nije toliko očito... More